Cei care imi urmaresc blogul de mai bine de un an stiu ca am fost aproape bruneta la un moment dat. Spun "aproape" deoarece nu m-am vopsit niciodata cu brunet. Cea mai inchisa culoare pentru care am optat a fost "brun inchis".
Vreau sa mentionez inca de la inceput faptul ca am incercat de trei ori sa imi deschid culoarea parului si ca de fiecare data ma plictiseam in timpul acestui lung proces. Dorinta a pornit dintr-o teorie pe care o am - "Orice femeie isi doreste macar o data in viata sa fie blonda". Am fost roscata, satena, bruneta... insa niciodata nu am fost blonda. Imi doream sa incerc si aceasta culoare de par, astfel incat sa ma pot decide cu care imi sta mai bine.
A treia oara a fost si cu noroc. Am avut sansa sa aflu mai multe despre produsele profesionale de par si sa descopar adevaratul decapant. Multe saloane vand pudra decoloranta sub aceeasta denumire, insa este total gresit.
Iata cateva caracteristici care sa va ajute sa intelegeti diferentele dintre cele doua proceduri:
Pudra decoloranta
Avantajele pudrei decolorante:
- parul se deschide mult mai repede la culoare;
- pretul unui produs de acest gen este destul de mic, in ciuda celor practicate de saloane.
Dezavantajele pudrei decolorante:
- culoarea obtinuta este una artificiala (galben "pui", portocaliu), parul este degradat, uscat, devine casant.
Decapantul
Avantajele decapantului:
- culorile obtinute sunt unele naturale, asta pentru ca produsul deschide cuticulele firelor de par si scoate culoarea din ele;
- il poti folosi de mai multe ori intr-o luna, chiar si o data pe saptamana pentru ca nu iti ataca parul.
Dezavantajele decapantului:
- procesul de deschiderea a culorii parului este mult mai incet;
- pretul este destul de mare (un serviciu de acest gen costa in jur de 200 de lei).
Cum le deosebesti chiar daca nu ti se spune adevarul in salon? Pudra decoloranta este albastra. Decapantul ar trebui sa fie alb si sa aiba consistenta unui balsam.
Decapantul folosit de mine este de la
Oyster. Din pacate, se gaseste doar in saloane, desi poate fi folosit si acasa. Nu este complicat sa-l aplici. Eu mi-am deschis parul prin aceasta procedura de vreo 10 ori.
Tin minte ca in prima saptamana am mers de 3 ori la salon si de fiecare data eram decolorata de cate 2 ori. Mi se aplica un prim strat de decapant, mi se spala si usca parul si apoi mi se punea inca un decapant. Totul s-a intamplat fara sa-mi atace podoaba capilara! In plus, obtinand nuante naturale, am putut sa-l las asa o perioada fara sa ma vopsesc. De fapt, nici nu este recomandat sa te vopsesti imediat dupa ce ai folosit un decapant. Ar trebui sa astepti cel putin o saptamana, astfel incat sa lasi cuticulele firelor de par sa se inchida. In caz contrar, risti ca acestea sa absoarba prea mult pigment din vopsea si sa se inchida mai mult decat ti-ai dori.
Eu mi-am purtat parul fara vopsea in jur de o luna si jumatate (august-septembrie). In octombrie m-am vopsit prima data si incepand de atunci, o data la o luna si jumatate m-am deschis cu cate un ton. Practic, dupa ce am prins un avant considerabil cu ajutorul decapantului, am reusit sa ma deschid exclusiv prin vopsea folosind de fiecare data o nuanta mai deschisa decat cea precedenta.
In aprilie am facut un pas in plus si am incercat o nuanta mai deschisa cu doua tonuri. Diferentele sunt foarte mici in unele luni, insa nu regret faptul ca am asteptat 8 luni ca sa ajung blonda. Ai nevoie de rabdare ca sa treci prin tot acest proces, insa trebuie sa privesti partea buna a lucrurilor: in aceasta perioada faci cele mai multe schimbari de look si treci prin toate culorile, asa ca ai sansa sa iti descoperi look-ul care te avantajeaza cel mai mult. Eu sunt foarte incantata de rezultat si, desi nu-mi place sa spun "niciodata", indraznesc sa marturisesc faptul ca nu o sa mai revin la brunet.