miercuri, 6 noiembrie 2013

Tu stii ce este psoriazisul? Afla!

Astazi vreau sa va povestesc despre o campanie, care mi-e foarte draga, si care le-a avut in centrul atentiei pe femeile cu psoriazis, o boala de piele care se manifesta prin descuamari si pete rosii. Desi din punct de vedere vizual poate parea o boala periculoasa, aceasta este doar o dermatoza netransmisbila. Totusi, prea putine persoane au auzit de ea si in necunostinta de cauza ajung sa ii puna pe cei care sufera de psoriazis in situatii extrem de stanjenitoare. Si o persoana apropiata mie se afla intr-o situatie asemanatoare si a fost nevoita sa renunte la mersul la salon deoarece coafezele refuzau sa o tunda. Cred ca nicio femeie nu si-ar dori sa treaca prin asta.

Cu ocazia Zilei Internationale a Psoriazisului, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) si Societatea Romana de Dermatologie (SRD) au organizat, cu sutinerea Rhea Costa, evenimentul „Fii Model pentru Viata Ta!”. Pentru o seara, 10 paciente cu psoriazis s-au transformat in modele si au defilat in tinutele Rhea Costa, semnate de Andreea Constantin, cu scopul de a transmite pacientilor indemnul sa nu se mai ascunda si sa nu se mai izoleze din cauza bolii de care sufera.

Pentru a intelege mai bine situatia prin care trec persoanele care au psoriazis, va recomand sa urmariti filmuletul de mai jos:


De ce a ales Andreea Constantin sa se implice intr-un proiect de acest gen?

„Am raspuns pozitiv propunerii pe care am primit-o din partea celor de la APAA pentru ca am in jurul meu persoane care sufera de psoriazis si inteleg cu ce se confrunta in lupta cu boala, atat din punct de vedere fizic, cat mai ales psihologic. Implicandu-ma in acest proiect, mi-am dorit sa le ajut pe paciente sa-si infrunte temerile legate de felul in care arata din cauza bolii de care sufera si sa se simta frumoase si admirate. Creatiile mele sunt potrivite oricarei femei si sunt realizate pentru fiecare femeie in parte, astfel incat modelul ales, tesatura, croiala si culoarea sa i se potriveasca, sa ii completeze personalitatea si sa ii scoata in evidenta feminitatea.”



Cum le-a ajutat evenimentul „Fii Model pentru Viata Ta!” pe femeile care sufera de psoriazis?

„Ideea care a stat la baza acestui proiect are in spate o realitate. Foarte multe dintre pacientele pe care le intalnesc, imi povestesc ca din cauza bolii prefera sa poarte o vestimentatie cat mai acoperitoare, care sa le ascunda semnele afectiunii. Unele dintre ele nu au mai purtat rochie sau o tinuta ceva mai decoltata de foarte multa vreme, iar altele nu isi prind parul, pentru ca se tem de reactia celor din jur. „Fii Model pentru Viata Ta!” este atat un mod de a-i incuraja pe pacienti sa infrunte prejudecatile celor din jur, dar si un manifest impotriva discriminarii pacientilor de catre cei care nu inteleg ca psoriazisul nu este o boala contagioasa” a marturisit Rozalina Lapadatu, presedinte APAA.

Nu ratati filmuletul de making of:


Evenimentul „Fii Model pentru Viata Ta!” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, campanie desfasurata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) pe tot parcursul anului 2013, cu sprijinul Societatii Romane de Dermatologie (SRD). Scopul campaniei este acela de a atrage atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala, sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive si sa aiba o viata normala.

Voi aveti cunostinte care sufera de aceasta boala? Ele prin ce intamplari neplacute au trecut, cauzate de ignoranta celor din jur? Astept povestile voastre.

Ps: Stiati ca si Kim Kardashian sufera de psoriazis?

2 comentarii:

  1. Si eu am psoriazis si-am renuntat sa ma mai duc la epilat la salon fix din aceleasi motive; tanti se uita ciudat la mine, de parca as fi avut ciuma...Oamenii sunt plini de prejudecati! Foarte frumoasa initiativa Andreei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau ca ai trecut prin asa ceva... Acesti oameni ar trebui sa fie dati in judecata!

      Ștergere